Do góry

Zupy Przepis na:

Flaki wołowo-drobiowe

Zupy

Autor: evalon

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 227

Dodano: 11.11.2008

Odsłon: 27100

Po weekendzie u mamy- czyli polska klasyka.

Składniki

  • flaki wołowe, 1kg
  • ćwiartka z kurczaka, 3 szt
  • cebula, 2 szt
  • marchew, 3 szt
  • pietruszka korzeń, 1 szt
  • seler korzeń, 1 szt
  • pieprz, sól, papryka słodka
  • majeranek, sos sojowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W dużym garnku nastawiamy rosół drobiowy- dodajemy marchew, pietruszke i seler starte na grubych oczkach tarki. W oddzielnym garnku gotujemy do miękkości flaki wolowe. Flaki odlewamy, studzimy i kroimy na paski ok 2,5 cm. Z garnka z rosołem wyjmujemy ugotowane na miękko ćwiartki, studzimy i dzielimy na drobne kawałki mięso. Tak przygotowane flaki i mięso z kurczaka dodajemy do garnka z rosołem, w razie konieczności dolewamy wodą by uzyskać pożądaną gęstość.Do garnka dodajemy pokrojoną na drobno i zeszkloną cebulkę i przyprawy.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiro 05 listopada 2012 Już kilka razy korzystałem z Twojego przepisu. Flaki wporzo. Wprowadziłem tylko kilka dodatków: ziele angielskie, lscć laurowy, czosnek, kostkę bulionu,gałkę muszkatułową, ostra papryka, a czasem zamiast kurczaka dodaję mięso wołowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stasiu 15 czerwca 2009 ok - ucze sie gotowac i przepis jest latwy w wykonaniu i tani Dziekuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

geniast63 15 marca 2009 NIE DODALAS ZE FLAKITRZEBA 2 LUB 3 RAZY ZAGOTOWAC I ZA KAZDYM RAZEM WODE ZMIENIC

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnj41 15 marca 2009 z dietą to ma raczej niewiele wspólnego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń