Do góry

Przekąski Przepis na:

Fondue "Pikanto" - smakołyki z widelczyków

Przekąski

Autor: AgdGrojec

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 32

Dodano: 16.03.2009

Odsłon: 3705

Nie każde Fondue musi być usmażone na oleju. Równie smaczne i aromatyczne są kawałeczki mięsa, ryb czy warzyw przygotowane w dobrze przyprawionym bulionie lub winie.

Składniki

  • polędwica wołowa, 150 g.
  • górka cielęca, 150 g.
  • polędwica wieprzowa, 150 g.
  • sok z jednej cytryny
  • kilka kropel sosu worcester i winiaku
  • warzywa (seler, marchewka,por), 400 g.
  • białe wino, 125 ml.
  • bulion mięsny, 3/4l.
  • sherry medium, 2 łyżki
  • cebula naszpikowana goździkami, 1 sztuka
  • estragon, 1 gałązka
  • koperek, 1 gałązka
  • Mieszane pikle, miseczka
  • Sprawione ogony krabów, 150 g.
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. pokroić mięso na niewielkie kawałki. Ogony krabów pokropić sokiem cytrynowym, sosem worcester i winiakiem

  2. Warzywa pokroić w kostkę i blanszować w osolonej wodzie

  3. Zagotować białe wino i bulion z dodatkiem cebuli oraz ziół i odstawić całość na 5 minut do naciągnięcia. Zioła wyjąć, a garnek ustawić na podstawce. W tym czasie ułożyć na talerzykach mięso, kraby i warzywa. Pozostałe składniki włożyć do miseczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń