Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie ciasto czekoladowe

Desery

Autor: Hanix1984

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 248

Dodano: 17.09.2011

Odsłon: 11342

Znalazłam ten przepis na innym portalu kulinarnym, a ponieważ moja rodzina kocha ciasta czekoladowe to po prostu musiałam je upiec.

Składniki

  • gorzka czekolada, 125 gram
  • masło, 50 gram
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier puder, 150 gram
  • Mąka pszenna, 90 gram
  • sól, szczypta
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Topimy gorzką czkoladę z masłem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a żółtka ucieramy na białą masę z cukrem. Powoli łączymy białka z żółtkami. Następnie dodajemy masę czekoladową i mąkę. Wszytskie składniki mieszamy łyżką.

  2. Wylewamy masę do formy i pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyka".

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aga_1b 23 lipca 2012 Ile mniej więcej czasu piecze się to ciasto?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 27 stycznia 2012 Faktycznie ciekawe zwłaszcza że jak piszesz jest wilgotne do ulubionych:-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 19 września 2011 Ciasto jest mięciutkie jak puszek i wilgotne. Dosłownie rozpływa się w ustach. To najlepszy przepis jaki kiedykolwiek wykorzystałam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 19 września 2011 Ja również uwielbiam ciasta czekoladowe. To ma mało mąki, chyba jest wilgotne ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń