Do góry

Przekąski Przepis na:

Francuskie poduszeczki z farszem

Przekąski

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 19.04.2009

Odsłon: 10178

Przepyszne, delikatne i pachnące:)

Składniki

  • 2 porcje mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g pieczarek
  • 2 pojedyncze piersi kurze (lub 1 podwójna :) )
  • 3-4 średnie cebule
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • pęczek pietruszki zielonej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Po pierwsze farsz:) Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie. Gdy jest zeszklona, dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, dosyć mocno, bo farsz musi mieć wyrazisty smak. Podsmażamy wszystko razem i odstawiamy. Pierś ugotować wraz z kostką rosołową. Pokroić i dodać do usmażonej cebuli i pieczarek. Wszystko mieszamy. Powstałą mieszankę mielimy przez maszynkę do mięsa, aby powstała pasta. Do pasty dodajemy 1 jajko, pokrojoną pietruchę i mieszamy. Próbujemy, jeżeli wymaga doprawienia, to robimy to.

  2. Rozmrożone w pokojowej temperaturze ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy kwadraciki, mniej więcej 5x5cm. Na środek nakładamy farsz i tworzymy poduszeczki, zawijając przeciwległe rogi ku górze i sklejając je ze sobą. Zresztą, formować można dowolne kształty.

  3. Układamy poduszeczki na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy aż będą złote.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń