Do góry

Przekąski Przepis na:

Frytki inaczej.

Przekąski

Autor: Brzoskwinkaa

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 828

Dodano: 23.04.2008

Odsłon: 6896

Mają specyficzny smak i nie są tak tuczące jak te tradycyjnie przygotowywane. W zalezności od ilości użytego tłuszczu- mi w 100g wyszło około 200 kcal.

Składniki

  • ziemniaki, 500g
  • olej, tak, aby lekko przykryć teflon (ok. 3 mm)
  • przyprawa do ziemniaków, tyle, żeby opruszyć ziemniaki
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić jak na frytki i wrzucić do zimnej wody na chwilkę. Następnie odsączyć i oprószyć przyprawą do ziemniaków np. Prymat. Można dodatkowo frytki obtoczyć w ziołach: pietruszce, koperku, bazylii. Rozgrzać patelnię teflonową z olejem i wrzucić frytki obtoczone w przyprawie i ziołach. Smażyć aż uzyskają złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justi_117 18 marca 2011 ja robię podobnie ziemniaczki ale nie kroje ich jak na frytki tylko po prostu na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku wcześniej obtaczając je w oleju i przyprawie do ziemniaków :) są pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 14 lipca 2008 niewiem poco kometujecie to ile jest kalorii.jesli wam tak zalezy na kaloriach to poco ogladacie jak sie przygotowoje frytki.czy sa kaloryczne czy tez nie to nie wazne wazne ze sa bardzo smaczne i oryginalne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Robaczywiec 04 maja 2008 Może ilość kcal była podana "na oko" :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń