Do góry

Desery Przepis na:

Fuga - placek z powidłami

Desery

Autor: ewad56

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 8

Dodano: 23.12.2009

Odsłon: 1996

Łączy w sobie kruchośc i słodycz ciasta z kwaskowatością powideł lub dżemu z czarnej porzeczki, który też doskonale pasuje do tego ciasta.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kostka masła lub margaryny Kasia
  • 10 łyżek cukru
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tłuszcz posiekać nożem wraz z mąką, dodać żółtka, śmietanę, 2 łyżki cukru. Wszystko zgnieść, uformować kulę i włożyć na ½ godziny do lodówki. Następnie 1/3 ciasta odkroić i zostawić w lodówce, a resztę rozwałkować na grubość 1 cm i rozłożyć na prostokątnej blaszce. Posmarować powidłami, posypać grubo posiekanymi orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami ( morele, śliwki itp.) wg uznania. Na to rozłożyć pianę ubitą z 8 łyżkami cukru. Następnie na tą pianę utrzeć na grubej tarce ciasto pozostawione w lodówce. Piec w gorącym piekarniku – 180 stopni na złoty kolor. Jeśli ktoś nie chce żeby ciasto było takie słodkie można zmniejszyć proporcjonalnie ilość cukru.( np. do 8 łyżek, tj. do ciasta 2 łyżki a do piany z białek 6 łyżek ).

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: fuga

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 23 grudnia 2009 Brami bardzo smacznie. Szkoda, że nie ma zdjęcia. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewad56 23 grudnia 2009 Zaręczam że smakuje wybornie....
Jest to przepis mojej Ciotki - tradycyjnie pieczony na wyjątkowe okazje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń