Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta drobiowa

Przepis dnia 2011-10-25
Przekąski

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2269

Dodano: 24.10.2011

Odsłon: 16721

Genialna, polska przystawka

Składniki

  • kurczak
  • włoszczyzna
  • groszek konserwowy
  • jajko
  • żelatyna
  • czosnek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kilogram udek kurczaka zalałam 3 litrami zimnej wody. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i dodałam włoszczyznę, sól i 4 ząbki czosnku. Gotowałam na małym ogniu 2,5 godziny. Po tym czasie wyrzuciałm wszystkie warzywa z powstałego rosołu, zostawiając marchewkę i oczywiście kurczaka. Rosół przelałam przez drobne sitko, aby był klarowny. Póki był gorący dodałam 12 łyżeczek żelatyny. W miseczkach poukładałam mięso kurczaka, plasterki marchewki, groszek zielony, plastry jajka, czosnek. Zalałam rosołem i obsypałam pieprzem. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Z 3 litrów rosołu wyszło 12 bulionówek galarety.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nowalijka 25 października 2011 wyglada pysznie moja teściowa też takie robi nawet wielkośc chyba taka Pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sapik3 25 października 2011 W końcu znalazłam super przepis na galaretki ))) do ulubionych-myk !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 25 października 2011 Uważam, że 2,5 godziny gotowania to nie jest za długo, ponieważ galareta musi się gotować bardzo wolno tzn. tylko
"mrugać" i oczywiście bez przykrycia, bo wtedy będzie klarowna, a wywar esencjonalny. Miłego dnia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 25 października 2011 2,5 godziny to nie za dużo. Rosół MUSI być esencjonalny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń