Do góry

Desery Przepis na:

Galaretka brzoskwiniowa

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 12789

Brzoskwiniowy deser nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale smakuje!

Składniki

  • dojrzałe brzoskwinie, 0,5 kg
  • biały ser mielony, 15 dag
  • mielony mak, 2 łyżki
  • smietanka 30 %, 200 ml
  • galaretka brzoskwiniowa, 1
  • kieliszek amaretto, 1
  • cukier puder, 1 łyżka
  • śmietana fix, 1
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry. 1 brzoskwinię pokroić w kosteczkę, resztę zmiksować.

  2. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wymieszać z puree i pokrojonymi brzoskwiniami. Do pucharków wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki aby zastygł.

  3. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanką fixem, połączyć delikatnie z serem, amaretto i makiem, wyłożyć połowę do pucharków, przykryć zastygającą galaretką brzoskwiniową. Po schłodzeniu dekorować pozostałym kremem makowym i brzoskwinią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń