Do góry

Desery Przepis na:

Galaretka herbaciana

Desery

Autor: agnesia96

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 12

Dodano: 10.12.2009

Odsłon: 572

Pyszna,letnia galaretka na zimowe dni i nie tylko.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaparzamy 0,5 l. bardzo mocnej herbaty,którą następnie przestudzamy.W herbacie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Kiedy płyn będzie zimny,dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier do smaku.Wlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.Stężałą galaretkę dekorujemy bitą śmietaną.

  2. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chopin 24 grudnia 2009 Miałem kiedyś zamiar zrobić podobną galaretkę, ale jakoś nie miałem okazji zrealizować tego pomysłu - chciałem użyć gotowej galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej i rozpuścić w mocnej herbacie zamiast w wodzie - próbował, ktoś zrobić galaretkę w ten sposób? Zamiast herbaty w torebkach proponuję normalną herbatę liściastą dobrej jakości - najlepiej ze Sri Lanki (np Ceylon Orange Pekoe) - jest o niebo lepsza.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnesia96 13 grudnia 2009 1.Żelatynę wsypywać stopniowo bo się osadzi ma dnie.
2.Jeżeli ktoś lubi mocny smak pomarańczy polecam 5 pomarańczy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń