Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna pigwa , warto spróbować
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 986
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 370
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 585
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1089
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 986
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 370
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 585
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1089
Składniki
Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje. W dużej misce zalałem torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut. Wyjąłem torebki herbaty. Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno. Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu Gotowałem na wolnym ogniu , pod przykryciem aż pigwa była miękka. Zmiksowałem na gładką masę. Masę pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , aż cukier się roztopi. Gotowałem dalej , bez przykrycia , często mieszając , aż masa mocno zgęstniała i ściemniała. Przelałem do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostawiłem w temperaturze pokojowej do stężenia.