Do góry

Przekąski Przepis na:

Galaretka z kurczaka

Przekąski

Autor: Jagoda50

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 5416

Dodano: 07.11.2009

Odsłon: 38788

Tradycyjna galaretka

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. do garnka wlac półtora litra wody,włozyc umyte skrzydełka

  2. dodać warzywa,liście laurowe ,ziele i kostki bulionowe,wszystko gotowac do miekkości

  3. kiedy skrzydełka i warzywa będą miękkie,wyjąć z garnka,wywar przecedzić

  4. do wywaru dodać żelatyne ,pomieszac -nie gotowac z zelatyną

  5. mieso obrac z kości

  6. na dno miseczek połozyc małe kawałki natki pietruszki na to plasterki jajek,wokół jajek rozlozyc groszek i kukurydzę ,a na to mięso kurczaka i posiekana drobno marchewkę

  7. zalać wywarem ,ostudzic i wstawic do lodówki do zastygbięcia,następnego dnia galaretke wylożyc na talerz,mozna skropic sokiem z cytryny,mozna tez podac z majonezem lub sosem tatrskim,dla mnie najbardziej smakuje z chrzanem i sokiem z cytryny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 25 marca super przepis, dla mnie tylko bez kostek, bo nie używam ;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nela55 23 października 2014 Robię galaretę z łapek kurzych i z piersi. Nie dodaję żelatyny i jest suuuper:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Outsider79 22 sierpnia 2013 Jak to mówią :) Dla chcącego nic trudnego pychotki ... Dziękuje Pani serdecznie :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 11 stycznia 2010 Ja dodaje dwie łyzeczk,ale jesli uwazasz ,ze trzeba dodac więcej to mozna dodac.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jovanka 11 stycznia 2010 Co do żelatyny to zaszł chyba pomyłka. Nie 2 łyżeczki ale 2 łyżki!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 08 stycznia 2010 pani jagodo pani przepisy sa super i dania bardzo pieknie udekorowane widac ze wklada pani w przygotowanie kazdej z nich duzo serca;) chcialabym kiedys tak gotowac jak pani;) pozdrawiam;)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 02 stycznia 2010 Ja ją robię nie tylko ze skrzydełek,może byc udko trochę piersi,a ostatnio dokupiłam łapki i nie dawałam żelatyny.Po obraniu i połączeniu z wywarem,wystawiam na balkon by się ścięła i wtedyzeskrobuję tłuszcz,ponownie rozpuszczam i porcjuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ajisza 02 stycznia 2010 Mam nadzieję, ze zamiast 1 kg skrzydełek można wziąć 1 kg całego kurczaka, lub także inne jego części. Przepis wydaje się być super:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 13 grudnia 2009 Galaretkę mozna trzymac w lodówce do 5 dni ,u mnie znika w ciągu dwóch dni.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nereczka 13 grudnia 2009 ile wytrzymuje w lodowce?bardzo bede wdzieczna za odpowiedz:) pozdrawiam (super przepisy:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń