Do góry

Dania główne Przepis na:

Garnek kawalera / kociołek biwakowy

Przepis dnia 2009-08-27
Dania główne

Autor: Hurragan76

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 33

Dodano: 23.08.2009

Odsłon: 11667

ŁATWO i SMACZNIE, nie może się nie udać. Danie jednogarnkowe, za każdym razem smakuje troszkę inaczej (zależy od produktów). Dobre na biwaku i dla zapracowanych. Jeśli "w tygodniu" mamy mało czasu na gotowanie, polecam zrobić więcej - doskonale nadaje się w słoiki "na weki" - tylko podgrzać. Do przygotowania nawet dla największych kuchennych ignorantów. I chociaż mało wystawne to smakuje przednio, a najlepiej ze szklaneczką złotego, pienistego napoju.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cebulę kroimy w krążki, grubą kostkę lub piórka - jak chcemy (byle nie w drobną kostkę)

  2. marchew kroimy w plastry (nie za grube)

  3. boczek kroimy w kostkę (może być grubsza)

  4. do sporego garnka wlewamy oliwę, olej lub smalec tak, aby na 0,5cm zakrywało dno i MOCNO ROZGRZEWAMY

  5. na MOCNO ROZGRZANĄ (skwierczy) oliwę wrzucamy boczek i smażymy na dużym ogniu (czasem mieszając) , aż złapie złoty kolor

  6. w rzucamy cebulę oraz marchew i smażymy na dużym ogniu przez około 1 min.

  7. wszystko podlewamy 1/2 szklanki wina, piwa lub wody i ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, dodajemy 2-3łyżki słodkiej, sproszkowanej papryki, dusimy pod przykryciem co chwilę MIESZAJĄC ( !!! OD TERAZ NIE MOŻE SIĘ PRZYPALIĆ!!! )

  8. kiedy cebula i boczek się duszą: paprykę słodką przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski lub grubszą kostkę

  9. kiełbasę kroimy w plastry

  10. ostrą papryczkę przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, dość drobno kroimy

  11. czosnek rozgniatamy lub drobno kroimy

  12. pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w plastry lub nie za grube ćwiartki

  13. wszystko wrzucamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, co chwilę MIESZAJĄC przez około 15-20min.

  14. ziemniaki myjemy, obieramy kroimy w plastry (nie za grube);

  15. wrzucamy ziemniaki do garnka i dusimy aż na wpół zmiękną

  16. DOPIERO! kiedy ziemniaki są na wpół miękkie potrawę solimy pieprzymy, doprawiamy wegetą i ostrą sproszkowaną papryką - potrawa powinna być pikantna (rada dla nie kucharzy: doprawiamy małymi ilościami za każdym razem mieszając i dopiero próbując, ale nie łyżką którą daliśmy przyprawę!!!)

  17. dusimy na wolnym ogniu, mieszając, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, następnie dajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia i dusimy jeszcze z 5-10min

  18. podajemy w głębokim talerzu (można z chlebem) najlepiej do "jasnego, pełnego"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elkamor 27 sierpnia 2009 Dal m,nie osobiście Wegeta psuje i zresztą nikt z domowników nie lubi potraw z jej dodatkiem,ale ile ludzi tyle smaków.
Zresztą gotuje taka potrawę już od dawna.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 23 sierpnia 2009 Ciekawy pomysł, dodaję do ulubionych ;) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń