Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęś po parysku

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 28.02.2008

Odsłon: 7111

Danie dla 8-10 osób, 1 porcja: 310kcal, czas przygotowywania: 2 godziny, potrawa średnio trudna i droga ;-)

Składniki

  • 1 młoda gęś
  • tłuszcz (olej lub smalec) ;-)
  • 50 dag karczochów
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 dag mąki, 4 dag rodzynków
  • sól, pieprz, curry i przyprawa francuska do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gęś sprawić, dobrze umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę lub dłużej. Kiedy przesiąknie już aromatem przypraw, uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem. Następnie dodać oczyszczone karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisku. Rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką i zasmażyć, oczywiście zwracając uwagę, aby mąki za bardzo nie zrumienić ;-) Powstały podczas duszenia mięsa sos przetrzeć przez sito, połączyć z zasmażką i gotować kilka minut, dodając opłukane rodzynki. Doprawić do smaku, polać przygotowane wcześniej mięso. Gęś najlepiej podawać z ryżem i mizerią. MOJA RADA:) Oczywiście wybornym uzupełnieniem będzie czerwone wino wytrawne ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń