Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla 8-10 osób, 1 porcja: 310kcal, czas przygotowywania: 2 godziny, potrawa średnio trudna i droga ;-)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Gęś sprawić, dobrze umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę lub dłużej. Kiedy przesiąknie już aromatem przypraw, uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem. Następnie dodać oczyszczone karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisku. Rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką i zasmażyć, oczywiście zwracając uwagę, aby mąki za bardzo nie zrumienić ;-) Powstały podczas duszenia mięsa sos przetrzeć przez sito, połączyć z zasmażką i gotować kilka minut, dodając opłukane rodzynki. Doprawić do smaku, polać przygotowane wcześniej mięso. Gęś najlepiej podawać z ryżem i mizerią. MOJA RADA:) Oczywiście wybornym uzupełnieniem będzie czerwone wino wytrawne ;)