Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęś z kasztanami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20661

Dodano: 02.03.2009

Odsłon: 25109

Bardzo smaczna potrawa na wykwintny obiad.

Składniki

  • sprawiona gęś, 1
  • puszka kasztanów jadalnych lub kasztany mrożone, 1
  • jabłka, 1/2 kg
  • migdały, 10 dag
  • majeranek, 1/2 pęczka
  • kremówka, 10 dag
  • przyprawa ''''Kucharek'''' albo ''''Warzywko''''
  • zasmażka błyskawiczna, 2 łyżki
  • sól i pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tuszkę gęsi natrzeć z zewnątrz i od środka przyprawą "Kucharek" lub "Warzywko", solą i pieprzem. Jabłka pokroić na kawałki, kasztany osączyć lub rozmrozić.

  2. Migdały sparzyć, zdjąć z nich skórkę, zrumienić je na patelni. Majeranek posiekać.

  3. Składniki farszu wymieszać, napełnić nim tuszkę gęsi. Zaszyć, ułożyć na ruszcie, pod spód wsunąć blachę. Piec 3 godziny w temp. 200oC. Podczas pieczenia polewać gęś wodą, a potem tworzącym się pod nią sosem.

  4. Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika. Sos przecedzić, dodać śmietanę i 1/2 szkl. wody, zagotować, zagęścić zasmażką, dodać sól i pieprz. Podawać z czerwoną kapustą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń