Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z kurczakiem i pomidorkami, idealne zarówno na obiad jak i okazjonalną kolację. Niezwykły smak potrawie nadaje glazura składająca się z czterech łatwo dostepnych składników.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1809
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1809
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Podudzia obmywamy i osuszmy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski, posypujemy solą oraz grubo zmielonym pieprzem. Obieramy ziemniaki, cebulę (kroimy w ćwiartki),czosnek. Przygotowujemy marynatę. Na patelnię dodajemy katchup, oliwę oraz sos sojowy, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, odczekujemy chwilę, aby glazura ostygła i dodajemy miód, ponownie mieszamy do momentu połączenia składników. Ostudzoną glazurą polewamy i nacieramy podudzia. Czosnek drobno siekamy i posypujemy kurczaka. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 2 godz.
Zamarynowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziemniaki i cebulę, posypujemy ziołami, wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C, pieczemy przez ok. 45 min. Po tym czasie dodajemy gałązki pomidorków i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy jeszcze jakieś 20 min. do miękości mięsa i warzyw.
Gotowego kurczka podajemy niezwłocznie po upieczeniu:)