Do góry

Dania główne Przepis na:

GNIAZDA

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15450

Dodano: 28.02.2009

Odsłon: 4467

Łatwe, smaczne i efektowne. Świetne danie, gdy przyjmujemy gości.

Składniki

  • mięso mielone: wołowina, cielęcina, wieprzowina, po 20 dkg (razem 0,6 kg)
  • sól, pieprz, tarta gałka muszkatałowa
  • cebula mielona lub drobno posiekana, 2 małe
  • masło, 2 łyżki
  • namoczona bułka, 1
  • jaja ugotowane na twardo, (4 kurze lub 10-12 przepiórczych) +1 surowe
  • Bułka tarta
  • olej
  • wywar mięsny, 250 ml
  • mąka, 1 łyżka
  • keczup, 2 łyżki
  • Posiekana natka pietruszki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszac z solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

  2. Cebulę zrumienic na maśle i połączyc z mięsem i odciśniętą bułką. Wyrobic. Nabierac porcję mięsa, formowac płaski krąg, położyc jajko, zawinąc tak, by powstała kula.

  3. Mięsne kule panierowac w jajku i tartej bułce, smażyc na oleju, na głębokiej patelni. Wlac wywar mięsny, przykryc i dusic na małym ogniu do miękkości. Kule wyjąc, przekroic na pół i ostawic w ciepłe miejsce.

  4. Mąkę rozprowadzic z zimną wodą, dodac do tłuszczu na patelni i gotowac ok. 10 min. Przyprawic keczupem, polac gniazda i przybrac natką pietruszki. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń