Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajne, sezonowe danie pachnące czosnkiem. W roli głównej razowy makaron, cukinia i bakłażan.
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 85
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 87
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 85
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 87
Składniki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Do rondelka wlewamy 80 ml wody, przecier pomidorowy, dodajemy pokrojony czosnek, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos gotujemy do momentu, aż czosnek nieco zmięknie (powinien być al dente). Zestawiamy z palnika, dodajemy śmietankę, mieszamy. Sos gotowy.
Cukinię i bakłażana myjemy, nie obieramy, kroimy w plasterki, solimy do smaku. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, na niej podsmażamy lekko posolone plasterki bakłażana. Następnie na tej samej patelni, wlewając pozostałą oliwę, podsmażamy plasterki cukinii, posypane czosnkiem granulowanym.
W czasie smażenia cukinii, z makaronu formujemy gniazdka, posypujemy je curry i suszoną bazylią. Gotowe gniazdka zapiekamy w piekarniku (10 minut) lub w kuchence mikrofalowej (4 minuty).
Na talerzach układamy plasterki bakłażana i cukinii, na nie nakładamy gniazdka makaronowe, do których wlewamy porcję sosu pomidorowego z czosnkiem. Uwaga 1: Składniki podaje na dwie porcje. Uwaga 2: Jeżeli macie jakieś małe i okrągłe naczyńko żaroodporne, to łatwiej będzie Wam uformować gniazdka. Ja mam akurat takie... sprawdziło się doskonale.
Smacznego.