Do góry

Desery Przepis na:

GOFRY-sprawdzone!

Desery

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 1595

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 59967

Sprawdzony przepis-zawsze wychodzi!

Składniki

  • mąka -25 dag.
  • jajka 2 szt.
  • cukier 1/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1/2 opakowania
  • mleko 200 ml.
  • zimna woda (może być gazowana) 200ml.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Jako dodatek do gofrów -polecam krem do karpatki(budyniowy Dr.Oetker)wówczas potrzebne dędzie jeszcze 400ml. zimn
  • do ciasta będzie potrzebny jeszcze olej ok 30ml.-kieliszek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę,2żółtka,cukier waniliowy i zwykły oraz wodę i mleko-wszystko razem miksujemy .

  2. Następnie wlewamy olej i znowu milksujemy.

  3. Do innego naczynia wlewamy białka (2 szt.)dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

  4. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.Odstawiamy ciasto na kilka minut( żeby sobie po oddychało) Rozgrzewamy gofrownicę (ja smaruję gofrownicę pędzelkiem namoczonym w oleju)wlewamy ciasto i ok. 5 min. smażymy

  5. Po usmażeniu gofry ustawiamy w pozycji pionowej,opierając o coś.

  6. KREM: do naczynia wlewamy ok. 400ml. zimnego mleka i wsypujemy zawartość torebki z kremem- miksujemy ok. 3 min

  7. Na gofry nakładamy krem możemy też na krem dodać łyżeczkę dżemu truskawkowego-SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mimi619 18 września 2010 Jedna szklanka (250 ml) to około 180 g mąki przennej, 190 ziemniaczanej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 24 listopada 2009 Do MOTYLEK123 - odpowiedż jest podana w składnikach -do ciasta będzie potrzebny jeszcze olej ok 30ml.-kieliszek,
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MOTYLEK123 23 listopada 2009 witam, ile oleju ma być dodane w punkcie 2 Opisu przygotowania?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asik03 26 września 2009 Z tego przepisu gofry wyszły bardzo chrupiące, sztywne i pulchniutkie. Jako dodatek do gofrów uwielbiam konfiturę jagodową z bitą śmietaną. POLECAM !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 08 września 2009 Zrobiłam, fajny przepis, nastepnym razem w wiekszej ilosci dam wode.. zamiast mleka, zobaczymy czy bedą bardziej chrupiace.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rybka 09 kwietnia 2009 ile to jest 25gad maki bo nie mam w domu wagi

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rybka 09 kwietnia 2009 nie mam wagi ile to jest 25 dag maki w przeliczeniu na szklanki o poj 250ml powiedzmy lub na łyzki

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 01 kwietnia 2009 Cukier waniliowy - składnik deserów w kuchni środkowoeuropejskiej i Skandynawii. Przyrządzany z cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Poza Europą jest kosztowny i trudny do nabycia. Łatwy do sporządzenia w warunkach domowych - wystarczy zmieszać cukier mielony z laskami (torebkami) wanilii i pozostawić przez kilka tygodni. Cukier wanilinowy, o słabszym aromacie, sporządzany jest z cukru i waniliny.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń