Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15445

Dodano: 25.05.2009

Odsłon: 35706

Wspaniałe!

Składniki

  • mięso mielone (łopatka), 1,5 kg
  • sól, pieprz (lub Vegeta)
  • ryż ugotowany na sypko, 1 torebka
  • bułka namoczona w mleku, 1
  • Jaja, 2
  • biała kapusta (młoda), 1
  • marchew, 2-3
  • seler średniej wielkości, 1/2
  • cebula, 2
  • koncentrat pomidorowy
  • kostki bulionowe - warzywne, 2
  • liśtek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
  • cukier, masło
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciąc głąb i odparzyc ją w gorącej wodzie z domieszką soli i łyżeczką cukru. Odcedzic.

  2. Mięso połączy z ryżem, bułką, jajami, solą, pieprzem, wyrobic na jednolitą masę.

  3. Na pojedyncze liście kapusty nakładac porcję mięsa (wielkości kotleta), zawinąc tak, by zakryc mięso. Układac w szerokim garnku. Podlac wodą, dodac kostki bulionowe, listek laurowy ziarna ziela i pieprzu. (By gołąbki się nie przypaliły, dno garnka wyłożyc kromkami czerstwego chleba. Spowoduje to również zagęszczenie sosu.) Dusic na wolnym ogniu ok. 40 minut.

  4. Marchew i seler zetrzec na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroic w półplastry. Przełożyc do rondla, podlac niewielką ilością wody, delikatnie posolic, dodac pół łyżeczki cukru i łyżeczkę masła. Poddusic. Na koniec dodac koncentrat pomidorowy. Zgotowac. Sos warzywny wylac na gołąbki i poddusic do miękkości.

  5. Podawac z ziemniaczkami (młodymi). Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

natiurel 27 października 2014 A czym się różni młoda kapusta od starej ?
Chyba tylko wiekiem .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mo_tylek 25 stycznia 2011 wykłada się garnek wierzchnimi liśćmi kapusty i podkłada pod garnek płytkę ochronną. a najlepiej to gotować w parowarze.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tonika 04 lipca 2009 WSPANIAŁE MOŻE BY I BYŁY, GDYBY NIE TO, ŻE CHLEB POŁOŻONY NA DNIE SIĘ PRZYPALIŁ I WSZYSTKIE GOŁĄBKI DO WYRZUCENIA! ;-(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tonika 04 lipca 2009 Wspaniałe może by były, gdyby nie to że chleb ułożony na dnie się przypalił i wszystkie gołąbki do wyrzucenia! ;-(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tonika 04 lipca 2009 Wspaniałe może by były , gdyby ten chleb na dnie garnka się nie przypalił i wszystkie do wyrzucenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala1 26 maja 2009 ale smacznie wyglądają pycha jutro muszę gołąbeczki zrobić :)

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń