Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki bez zawijania

Dania główne

Autor: edytek

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 523

Dodano: 23.02.2010

Odsłon: 105521

Gołąbki robione inaczej niż tradycyjne, ale równie smaczne. Ja proponuje z sosem pomidorowym. Z przepisu wychodzi ok. 25szt.

Składniki

  • kapusta włoska, 1 główka
  • ryż, 1,5 szkl.
  • mięso mielone, ok. 70-80 dag
  • jajka, 3 szt.
  • mąka, 5 łyżek
  • kasza manna, 3 łyżki
  • olej
  • sól, pieprz
  • cebula, 1szt.
  • pomidory w puszce, 1 szt.
  • Śmietana kremówka, 1/3 szkl.
  • bulion ( kostka rosołowa rozpuszczona w ciepłej wodzie)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i pozostawić na jakiś czas, aż puści sok (ok. 50 min.)

  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować)

  3. Kapustę odcisnąć, dodać do niej ugotowany ryż, mięso mielone, rozbełtane jajka, kaszę mannę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

  4. Z masy formować średniej wielkości wałeczki, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrznym oleju na patelni na złoty kolor.

  5. Obsmażone gołąbki ułożyć w garnku i zalać bulionem tak, żeby były przykryte. Gotować jeszcze przez 30 min. Po ugotowaniu wyjąć z bulionu, żeby zbyt nie namokły.

  6. Przygotować sos: cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem poddusić. 2 łyżki mąki rozrobić ze śmietaną kremówką i odrobiną wody tak, żeby nie było grudek, zabielić tym pomidory. Gotować razem jeszcze 2-3 min. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty mozna dolać trochę wody.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 03 lipca dobrze to wygląda, trzeba wypróbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ekaw 17 sierpnia 2010 Ja też nie dodaję kaszy manny tylko sam ryż - nie rozpadają się i są pyszne, a zamiast pomidorów z puszki 500 g lekko zagęszczonego (bez konserwantów) sosu pomidorowego primo gusto, sosu wychodzi dużo. Te gołąbki w przeciwieństwie do tradycyjnych robi się przeszybko - smakują całej mojej rodzinie
Polecam:-)
Ewa

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mela831 30 czerwca 2010 ja robie tez takie kotleciki tylko bez pieczarek i pietruszki tylko dodaje jeszcze do tego ser zolty starty na tartce o grubych oczkach i mieszam ze wszystkimi składnikami kotleciki sa pyszne bo ser sie ciagnie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jelka 05 czerwca 2010 Wszystko super, ale z tymi 2 łyżkami mąki to wielka przesada - puszka pomidorów to nie jest dużo płynu a do tego jeszcze śmietana kremówka - to już jest wystarczająco gęsto! Proponuję zacząć jak w przepisie a potem gdy pomidory (z puszki) się podduszą - zmiksować, dodać śmietankę (ew. szczyptę cukru dla przełamania kwasowości ) podgrzać, można dodać troszkę bazylii i gotowe. Mąka tu wcale nie jest potrzebna.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 19 maja 2010 Pyszne! Fajna, "szybka" odmiana tradycyjnych gołąbków dla wiecznie spieszących się . Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi7 19 marca 2010 Robiłam te gołąbki! Wyszły przepyszne! Uważam że są lepsze niż tradycyjne (zawijane). No i jest to sposób żeby dzieciaczkom przemycić w potrawie troszkę warzyw :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 06 marca 2010 Te gołąbki znam pod nazwą"nagie gołąbki".Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 lutego 2010 Podoba mi się ten przepis i dodaje do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobara 23 lutego 2010 ja robię tez takie ale dodaje ryz nie gotowany on potem naciąga i mięknie jak sie dusza gołabki w sosie i wtedy nie trzeba dodawac kaszki....ot takie male różnice
moge powiedziec że syn co kapusty nie weźmie do ust wcinal te "kotleciki" bez jakichkolwiek uwag....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń