Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki... jedno z najbardziej niepewnych dań z mojego dzieciństwa. I chyba każdy domyśla się dlaczego :))))))))))))))))))))))) Gołąbki w tym wydaniu są delikatne i lekkie. Wbrew pozorom jest to dość łatwe danie, chociaż przyznam się szczerze, że ja zrobiłam je 2 raz w życiu. Na pewno powrócę do nich jeszcze nie raz.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Kurczaka porcjujemy. Do farszu potrzebne nam będą piersi z kurczaka i udka, z których musimy ściągnąć mięso. Na korpusie i kościach gotujemy rosół. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy się lekko zeszkli przyprawiamy majerankiem i wegetą, a następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu, aż kurczak będzie miękki.
Gotowe, przestudzone mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1,5 szklanki ryżu : 3 szklanki wody z 1 łyżeczką soli. Miękki ryż dokładnie mieszamy z mięsem. Doprawiamy do smaku.
Kapustę wrzucamy do gorącej, solidnie posłodzonej wody (ok 2 łyżek cukru) i gotujemy na małym ogniu, dopóki nie zmięknie (czas gotowania zależy od wielkości kapusty). Kiedy ściągniemy miękkie liście z wierzchu może się okazać, że pod spodem są twarde. Należy wtedy ponownie włożyć kapustę do gorącej wody.
Ciepłe liście kapusty faszerujemy mięsem z ryżem i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w wysokim naczyniu i zalewamy rosołem. Całość zapiekamy w piekarniku ok 40 minut w 180*C, lub gotujemy do miękkości.
Gołąbki zawijamy podobnie do krokietów.
Szklankę rosołu wlewamy do rondla, dodajemy pomidory w puszcze, sól, pieprz i ok 2 łyżek cukru. Wszystko razem gotujemy ok 5 minut, a następnie mielimy blenderem na gładki sos. Łyżkę mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie (1/4 szklanki) i dodajemy do ciepłego sosu. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane świeżą pietruszką.
zdj