Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki inaczej

Przepis dnia 2008-12-27
Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19384

Dodano: 16.04.2008

Odsłon: 31037

Mięso mielone, siekana kapusta - to samo, a jednak inaczej

Składniki

  • 1 kg kapusty włoskiej,
  • szklanka ryżu
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno posiekać, posypać solą i odstawić na 40 min. W tym czasie ugotować ryż - będzie najlepszy, jeśli wrzucimy go na 2 szklanki wrzącej wody z dodatkiem łyżki oliwy. Kapustę odcisnąć, dodać wystudzony ryż, mielone mięso, lekko roztrzepane jajka i kaszę mannę, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połączone składniki wyro- bić na jednolitą masę. Formować z niej gołąbki, obtaczać je w mące, po czym smażyć na złoty kolor. Następnie gołąbki przełożyć do granka, zalać je taką ilością wody, aby je przykryła, a potem gotować je jeszcze przez pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mika_mouse 18 lutego 2010 dzis robilam, pyyyyyyyyycha. tylko gotowalam je wlasnie w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. super przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nereczka 13 stycznia 2009 ja jeszcze dodaje podsmarzona cebulke:) pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń