Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki klasyczne

Dania główne

Autor: Sugarspice

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 294

Dodano: 07.07.2009

Odsłon: 14661

Klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotowany ryz (wg zalecen na opakowaniu) mieszamy z surowym mielonym miesem, bulka tarta (wczesniej zalana mlekiem), jajkiem, sola i pieprzem do smaku.

  2. Kapuste albo sparzamy cala we wrzatku, wycinajac najpierw glab, lub dzielimy na osobne liscie jesli sie da i tak parzymy, az zmiekna. Wtedy mozna nie wycinac glebu, ale rozbic go mlotkiem do miesa jak bedzie miekki.

  3. Zawijamy miesko w lisc kapusty. Okolo pol garsci mieska zmiesci sie na lisciu. Ukladamy miesko na czesci przy glabie, formujac owal, zawijamy najpierw od siebie, potem boki i na koncu zawijamy reszte. W ten sposob nie trzeba uzywac nitki i golabki nam sie nie rozpadna. Nastepnie ciasno ukladamy je w zaroodpornym naczyniu z wieczkiem, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 200 stopniach przez ok 1-1,5 godziny. Ciasne ulozenie golabkow rowniez niepozwoli na ich rozpadanie sie.

  4. Gdy golabki sa upieczone (kapusta moze w niektorych miejscach sie przypiec na ciemno, ale to nic nie szkodzi), przygotowujemy sos. Robimy zasmazke z maki i masla, podsmazamy ok 2 minuty i dodajemy stopniowo bulion i sok z pieczenia golabkow, ciagle mieszajac az uzyskamy pozadana konsystencje sosu. Dodajemy sol i pieprz do smaku, ew. moze byc takze Vegeta, a na koniec przecier pomidorowy wg uznania. Przekladamy golabki do duzego garnka i zalewamy sosem, aby pozniej latwo bylo je odgrzewac i zeby przeszly smaczkiem pomidorowego sosu.

  5. Golabki podajemy z gotowanymi ziemniaczkami, puree lub chlebkiem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

beatryczoland 20 września 2009 To Ja troszke inaczej, no moze Jie ja ale moj chlopak to napewno dziwnie je golabki. Zrobione z biala kapusta farsz na sypko ryz z miesem i przyprawami, a pozniej wywala wszystko z kapusty i zjada sam farsz z chlebem. Ja zawsze wcinam same golabki z sosem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 04 sierpnia 2009 Ivona - zgadzam sie, wloska kapusta jest swietna na golabki, a ja generalnie probuje robic z wszystkich moziiwych odmian, szczegolnie ze tutaj gdzie mieszkam biala kapusta sprzedawana jest tylko w czastkach do robienia salatki "coleslaw", wiec skazana jestem na eksperymenty. Musze rowniez zaczac robic mniejsze golabki, bo te ostatnie wyszly wielkie jak golebie na sterydach ;)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 31 lipca 2009 Twoje sugarspice są naprawdę klasyczne. :) Mam podobne w swoim asortymencie. :) Moja mama robi bez ryżu, bo mój tata go nie lubi, a ja daję, bo z kolei mój mąż jest przyzwyczajony, że ryz jest. Bułka nadaje farszowi miękkości, bez niej mięso jest twarde i suche, a jajko faktycznie trzyma całość w ryzach. :) Kartofelki obowiązkowe! Surówka już nie, bo ja daje multum kapusty... przynajmniej jeden solidny liść na sztukę, a czasem nawet dwa! :) Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 21 lipca 2009 Co "kraj" to obyczaj.Mnie uczono,że cała sztuka w tym,żeby farsz nie sklejał się,tylko był sypki,dlatego mięso w proporcji do ryżu to 50% na 50%. Liście wybieram małe (duże kroję na pół) bo to mają być gołąbki a nie gołębie.Najbardziej lubię gołąbki z kapusty włoskiej.Ale wszystko zależy od regionu Polski.W niektórych gołąbki się gotuje nie piecze albo robi z samego mięsa i podaje razem z ziemniakami i surówką.Te z przepisu który ja stosuję zjada się solo-z sosem pomidorowym.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 09 lipca 2009 Aby byly bardziej zwiezle, jesli bedzie samo mieso i ryz to beda sie rozpadac przy krojeniu, ale oczywiscie te skladniki sa opcjonalne i mozna robic bez, jak kto woli.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 09 lipca 2009 Nie rozumiem po co bułka tarta i jajo ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń