Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki Moli Trzech

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1408

Dodano: 02.06.2009

Odsłon: 6742

Chociaż to gołąbki, to wcale nie są praco- i czasochłonne. Wystarczy trochę sprytnej organizacji i można je zrobić po powrocie z pracy na ciepłą kolację.

Składniki

  • ryż biały, 2 szklanki
  • mięso mielone (lubię z indyka), 0,5 kg
  • cebula, 2 duże
  • Kapusta, 1
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sól, pieprz, do smaku
  • kostki smaku - cebula, pieprz, 1
  • kostka rosołowa, 1
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nastawić osoloną wodę w dwóch większych garnkach - 1 na kapustę, 2 - na ryż. W czasie kiedy się nam ma zagotować...

  2. Obrać i pokroić cebulę w średniej wielkości kostkę. Usmażyć na oliwie.

  3. Mięso podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu - jest go w nim tyle, że sama ''''odlewam'''' i dodaję do farszu chudszą wersję.

  4. Ryż ugotować prawie na miękko, odcedzić, przelać zimną wodą.

  5. Z kapusty usunąć głąb i obgotowywać, ściągając kolejne liście - ostrożnie, żeby ich nie zniszczyć.

  6. W garnku/misce wymieszać ryż, podsmażone mięso, cebulę - doprawić do smaku.

  7. Włączyć piekarnik - 150-180 stopni - niech się nagrzewa. :)

  8. Gołąbki zwijać, kładąc na liść 2 łyżki (lub mniej/więcej - jak kto lubi) farszu. Zawijać.

  9. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub zapiekacza. Przy metalowym zapiekaczu warto dać na dno liście kapusty, by się gołąbki nie przypiekły. Przykryć kilkoma listkami tejże. Zalać 2 szklankami wody, w której rozposzczono kostkę rosołową.

  10. A teraz do rozgrzanego piekarnika na 1-1,5 godziny. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ulciaa 21 grudnia 2010 Uwielbiam gołąbki.Zalewam je woda w ktorej zaparzam kapuste.
Pyszne sa kiedy uzywam mięsa z karkówki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 31 stycznia 2010 Wiem, że to o niebo lepsze mięso - takie zmielone w domu, wiadomo z czego. Maszynka elektryczna do mielenia jest w najbliższych planach. :) W niektórych sklepach można poprosić o zmielenie kawałka mięsa, ale, niestety, w pobliżu naszego domu nie ma takiego. :( Pozdrawiam serdecznie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicja 31 stycznia 2010 Proponowałabym zamiast mięsa z paczki dodać np.łopatkę przemieloną w domu lub jesli z indyka to z udżca,skórę i kości zostawiam i dodaję do rosołu wraz z innymi rodzajami mięsa.Ja już dawno zainwestowałam w maszynkę elektryczną i przestałam kupować gotowe mielone mięso

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 06 stycznia 2010 Hmm, ja za to nigdy nie jadłam takich duszonych, więc trudno mi porównać. Od kiedy pamiętam, moja Mama zapiekała je w piekarniku, więc i ja tak robię. :) Gotowanych jednak też spróbuję. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 11 listopada 2009 Pierwszy raz słyszę o zapiekanych gołąbkach. Ciekawe jak smakują...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 12 października 2009 Ja zawsze mięso podsmażam - jest szansa na wytopienie się zbędnego tłuszczu, którego, zwłaszcza w mięsie paszkowanym, jest mnóstwo. A z kapustą włoską spróbuję - na pewno są pyszne.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

haliso 11 października 2009 Robię często gołąbki,ale nigdy nie podsmażałam mięsa do farszu-muszę spróbować.
Ja często używam do gołąbków kapustę włoską są delikatniejsze.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 12 sierpnia 2009 Jeszcze nie jadłam gołąbków zapiekanych w piekarniku,zawsze po przygotowaniu wkładam je do rondla,zalewam sosem pomidorowym i dusze je z 40 minut.Muszę koniecznie wypróbować wasz sposób.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń