Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki (same wpadają do gąbki) ;)

Dania główne

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1920

Dodano: 09.07.2009

Odsłon: 11894

Pyszne gołąbki, w sam raz na lato. :)

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg
  • jajko, 1 szt
  • woreczek ugotowanego ryżu, 1 szt
  • czerstwa namoczona bułka, 0,5
  • pieprz, sól, papryka w proszku, do smaku
  • główka młodej kapusty, 1 szt
  • przecier pomidorowy, 0,5 słoiczka
  • śmietana słodka, 4-5 łyżek
  • mąka, płaska łyżka
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, ugotować w osolonej wodzie.

  2. Mielone przyprawić, wymieszać z jajkiem, ryżem i namoczoną bułką.

  3. Oddzielać z kapusty poszczególne liście, ścinać głąb z łodygi, aby liście były bardziej elastyczne, nadziewać mięsnym farszem. Zwijać ciasno, jeśli trzeba, związać bawełnianą białą nitką.

  4. Tak przygotowane gołąbki obsmażać na oleju, by sie lekko zrumieniły. Następnie umieścić w duzym garnku, podlać troszkę wody (ok 0,5 szklanki) i gotować aż mięso się ugotuje.

  5. Dodać przecier, lekko rozrobiony wodą, pogotować.

  6. Wyjąć gołąbki z garnka. Sos zaklepać śmietaną wymieszaną z mąką, doprawić do smaku odrobiną cukru i soli. Ponownie włożyć gołąbki do sosu i dusić razem, aby się "przegryzło".

  7. Podawać z kartofelkami albo samodzielnie (w końcu jest tam juz ryż...). Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 14 sierpnia 2009 Beatko, ale Ty przeciez nie jesz mięsa! ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

airin2007 11 lipca 2009 narobilas mi smaka, lece do sklepu zrobic zakupy!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 09 lipca 2009 OJ CHYBA ZROBIĘ ....TAKIEGO APETYTU MI NAROBIŁAŚ TYMI .. GOŁĄBKAMI POZDRAWIAM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń