Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki vel kapusta fuszerowana :D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 22.04.2009

Odsłon: 3997

Pychotka :) + Duża porcja ;)

Składniki

  • ok. 1,5 kg mięsa mielonego (pół na pół wołowina i wieprzek)
  • kapusta biała, 2 torebki białego ryżu parboiled
  • okrawki mięsa sprzed zmielenia
  • 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz czarny i cayenne, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 puszki krojonych pomidorów + troszkę koncentratu
  • * ewentualnie odrobina mąki pszennej do zagęszczenia sosu
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzyć, zdjąć liście. Mięso przyprawić solą, pieprzami, dodać posiekaną cebulkę i czosnek, wymieszać z ryżem. Masę zawinąć szczelnie w liście kapusty. Na dnie garnka z grubym dnem ułożyć kilka liści kapusty, wlać wodę (ok. 1l), ułożyć skrawki mięsa, liść laurowy, ziele angielskie, na tym ułozyć pakieciki z mięsem. Dusić ok. 20 minut. Po tym czasie dodać pomidory i koncentrat + majeranek. Dusić jeszcze ok. 20 minut aż sos zgęstnieje, a kapusta zmięknie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

misiaki 05 maja 2009 Ostatnio ciagle za mna chodzi chec na ta potrawe napewno ja przetestuja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

misiaki 05 maja 2009 Ostatnio ciagle za mna chodzi chec na ta potrawe napewno ja wyprubuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń