Do góry

Przekąski Przepis na:

Gołąbki w sosie pomidorowym

Przepis dnia 2008-08-20
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 28.03.2008

Odsłon: 25721

Pomysł na obiad.

Składniki

  • główka białej kapusty
  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego
  • niepełna szklanka ryżu
  • cebula
  • olej do smażenia
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
  • cukier
  • ziele angielskie
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • majeranek suszony
  • 3 kostki bulionowe
  • łyżka smalcu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj, odcedź, ostudź. Wytnij głąb kapusty. Całą główkę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Kolejno zdejmuj sparzone liście. Zetnij z nich zgrubiałe nerwy. Posiekaną cebulę przesmaż na oleju. Cebulę i ryż wymieszaj z mięsem. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Po porcji farszu układaj na każdym z liści, brzegi zawiń do środka, a następnie całość zroluj. Na spodzie szerokiego rondla ułóż 2 uszkodzone liście , wlej odrobinę wody. Na tym ciasno układaj gołąbki. Dodaj 2 kostki bulionowe i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, listek laurowy, odrobinę majeranku i ziele angielskie. Zalej wodą, dołóż smalec i pod przykryciem gotuj około 45 minut. Zagotuj 2 szklanki wody z oststnią kostką bulionową, dodaj resztę koncentratu pomidorowego oraz spl, pieprz i cukier do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JOJO134 19 listopada 2009 Polecam ten przepis na gołąbki,u mnie w domu od lat tak wlasnie je przygotowujemy SMACZNEGO!!!!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kurczak_maly 31 maja 2009 Super, jutro gotuję gołąbki i szukałam prostego przepisu. Ten wydaje mi się OK.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń