Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kapustą w środku

Dania główne

Autor: asia78

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 387

Dodano: 11.01.2008

Odsłon: 17989

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnych gołąbków. Trochę czasochłonna, ale naprawdę warto!!!

Składniki

  • ryż biały, 3 woreczki po 100g
  • kasza manna, 1 szklanka
  • mięso mielone (wieprzowe lub wołowo-wieprzowe), 1 kg
  • cebula, 1 średnia
  • kapusta biała, 1 kg
  • pieczarki, 30 dkg
  • Jaja, 3
  • woda, 1,5 litra
  • czosnek, 2 ząbki
  • przecier pomidorowy, połowa słoiczka
  • sól, pieprz, wegeta
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, pieczarki zetrzeć na tarce do jarzyn, na dużych oczkach.Połączyć wszystko razem: mięso, ryż ( UWAGA SUCHY WYSYPAĆ Z WORECZKÓW - NIE GOTUJEMY RYŻU), kasze, pieczarki, kapuste, jaja, cebule ( można też zetrzeć na tarce). Doprawić do smaku. Formować nie za duże kule i obsmażyć na patelni z każdej strony, żeby lekko się zbrązowiły. Przekładać do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos: zagotować wodę, z przecierem, rozgniecionymi ząbkami czosnku i przyprawami do smaku. Zalać sosem goląbki i zapiekać w piekarniku 1 godzinę. Pod przykryciem, 160 stopni ( można włączyć termoobieg, ale niekoniecznie). Pulpety wciągną sos i ryż stanie się miękki.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 03 lipca 2010 i ja je zrobiłam, przepyszne, nierozpadają się, w smaku wprost cudowne, owszem czasu przy tym schodzi, ale przynajmniej nie bawiłam się w zawijanie, które mi nigdy nie wychodziło.również gotowałam godzinkę( kapusta jest jeszcze młoda, a ją wcześniej posoliłam i odcisnęłam) w sosie pomidorowym. gorąco polecam ten przepis. pozdrawiam i dziękuję! :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megi19791 21 maja 2010 Zrobiłam, baaaaaaardzo wspaniałe, faktycznie czasochłonne, nie piekłam tylko gotowałam godzinę w sosie pomidorowym.Świetne polecam!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asia78 20 października 2009 tak, ryż wpije wodę w czasie pieczenia w piekarniku, mięso też sie dogotuje w piekarniku. Nic nie bedzie twarde - naprawde polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daria122 18 października 2009 nie gotować ryżu ??a to dojdzie do siebie w piekarniku??nie bedzie twarde??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daria122 18 października 2009 a ten surowy ryż dojdzie do siebie ???w piekarniku???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazynka1958 15 września 2009 super smakują wczoraj robiłam tylko cebulę udusiłam z pieczarkami

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evi6710 13 sierpnia 2008 dzisiaj zrobiłam te danie jest bardzo pyszne i wydajne nie ma za duzo ryżu a kasze manne nie wyczówa sie zato dobrze wszystko sie trzyma razem nie rozwala sie sos który zastał doprawiłam i zagęsciłam mąką polecam naprawde jest pyszne a pania asie prosiła bym o kontakt ze mna chodzi o wymiane przepisów (...)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asia78 22 stycznia 2008 Ja tak nie uwazam. Robie je bardzo czesto i sa bardzo dobre i nie ma tam wcale za duzo ryzu, bo miesa jest duzo. Ale kazdy ma swoj smak....mam tylko nadzieje, ze wyprobowalas ten przepis i komentarz zamiescilas juz po, bo raczej trudno cos oceniac jak sie czegos nie jadlo....pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń