Do góry

Dania główne Przepis na:

gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami (wersja wege)

Przepis dnia 2009-11-04
Dania główne

Autor: raksaksa1

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 95

Dodano: 25.10.2009

Odsłon: 23260

wegetariańskie gołąbki dla miłośników kaszy gryczanej i suszonych grzybów

Składniki

  • główka kapusty
  • suszone grzyby
  • cebula
  • planta
  • sól, pieprz biały,sos sojowy grzybowy
  • 1-2 woreczki kaszy gryczanej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzam we wrzątku by liście odchodziły od głąba.

  2. Grzyby zalewam wrzątkiem i zostawiam by zmiękły.

  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na plancie. 5. W międzyczasie gotuję kaszę gryczaną.

  4. Szatkuję bardzo drobno grzyby odsączone z wody. Wody nie wylewam, bo przyda się do duszenia gołąbków. Wrzucam grzyby do cebuli, dodaję ugotowaną kaszę i razem duszę przez kilka minut doprawiając solą, pieprzem i sosem sojowym.

  5. Farsz zawijam w liście kapusty. Duszę w garnku z dodatkiem wywaru z suszonych grzybów i odrobiną masła, do momentu, aż kapusta będzie miękka. Najlepiej smakują z sosem z suszonych grzybów. Smaczności:)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 23 listopada 2010 Ja jestem zmuszona (zresztą sama sobie taką połówke wybrałam) od 2 lat gotować bez mięsa i ryb, mimo, ze sama jestem mięsożercą, ale wyspecjalizowałam się bardzo w kuchni wege i naprawde potrafię niemal kazdą potrawę mięsną przerobić na coś bez miesa. Niestety ostatnio czuję wielkie niedobory czasu stąd nic nowego dawno nie umieściłam, ale postaram się trochę nadrobić zaległości:)))) Zapraszam do korzystania z moich przepisów:))))Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 22 listopada 2010 Moi przyjaciele wegetarianie byli zachwyceni ( mnie mięsożercy też zreszta smakowało) - dzieki za przepis bo w kuchni wege mam wyraźne braki . Teraz moje nowe znajomości zmuszają mnie by te braki usunąć - dzięki temu pomysłowi zrobiłam następny mały ale smaczny kroczek. pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 04 listopada 2009 Do Pani Jgody50:
jest coś czego Pani nie lubi?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Arabelka 04 listopada 2009 Oj,żeby tak ktos mi je ugotował ,to bym chetnie zjadła.Bardzo lubie takie gołąbeczki z duzą ioscią sosu pomidorowego .Dziekuje za poddanie dobrego pomysłu.Postaram sie je szybko zrobic.Mniam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

papka1983 31 października 2009 Zrobiłam je ostatnio.PYCHA! Zmodyfikowałam jednak troche.Użyłam kapusty włoskiej bo nie przepadam za zwykłą. Obgotowałam lekko grzybki .Kasze zmiszałam pół na pól z jęczmienną i dodałam boczek podsmażony. Do duszenia dodałam kostkę grzybową. A do tego zrobiłam sos z grzybów,pieczarek i słodkiej śmietanki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 28 października 2009 o...nie wiedziałam, ale faktycznie często miewam problem z kapustą, dziękuję za radę:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

caban46 27 października 2009 dobrze jest sparzone liście kapusty wrzucić zaraz po wyjęciu z wrzątku do lodowatej zimnej wody można dodać kostkil lodu wtedy kapusta robi sie bardzo elastyczna nie pęka i dobrze poddaje sie podczas zwijania

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 25 października 2009 Ups....zapomniałam, masz rację już poprawiam przepis, kaszę gotuję, a potem mieszam z grzybami i jeszcze moment razem duszę, już poprawiam :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 25 października 2009 A co z kaszą gryczaną?chyba dodajesz ugotowaną do farszu,na zdjęciu farsz jest z kaszą.Bardzo lubie kasze gryczaną,a dodatek grzybów suszonych wydatnie podnosi jej smak.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń