Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z piekarnika

Dania główne

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1580

Dodano: 14.10.2008

Odsłon: 42887

Smaczne pieczone gołąbki, ulubione danie rodziny.

Składniki

  • mięso mielone, 0,5 kg
  • ryż, 2 woreczki
  • cebule, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • biała duża kapusta, 1 szt.
  • przecier pomidorowy, 1 słoik
  • mąka, 1 łyżka
  • ślietana, 1 łyżka
  • sól, pieprz, cukier, szczypta do smaku
  • bazylia i oregano, lub inne ulubione zioła, szczypta do smaku
  • olej, do pieczenia
  • ser tarty, do ozdoby
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy i studzimy, cebule i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy mięso, ryż, cebule, czosnek, oraz dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, bazylie i oregano. Z kapusty wycinamy tak głąb, by liście łatwiej odchodziły, następnie na małym ogniu gotujemy ją, kolejno wyjmując sparzone listki. Po przestygnięciu ścinamy głąb, który jest na liściach, by łatwiej się zawijały, oraz nie łamały. Do każdego listka dajemy ok. łyżki przygotowanego farszu i zawijamy je, układając na formie do pieczenia z odrobiną oliwy, całość też lekko skrapiamy oliwą i pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 45 – 60 minut, odwracając na drugą stronę tak po 30 minutach, by uzyskały złoto-brązowy kolor (można również piec je na patelni). W czasie pieczenia robimy sos pomidorowy czyli, rumienimy cebule na oleju wlewamy przecier pomidorowy i wodę, następnie dodajemy czosnek, sól pieprz, ulubione zioła, cukier i gotujemy na koniec zagęszczamy odrobina mąki z śmietaną. Upieczone gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, posypane tartym serem :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń