Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z ryżem...

Dania główne

Autor: ewad56

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 8

Dodano: 23.12.2009

Odsłon: 2286

Doskonałe jako posiłek główny - bez żadnych dodatków. Liście kapusty, w które zawijamy ryżowy farsz mogą być kiszone... Tak robi się te gołabki na kresach.

Składniki

  • mięso wieprzowe
  • ryż
  • grzyby suszone
  • cebulka, sól, pieprz, bulion
  • liście kiszonej kapusty lub białej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokrojone w drobną kostkę jak na gulasz przesmażyć z cebulką i ewentualnie grzybkami, dodać sól i pieprz do smaku. Mięso ma być wieprzowe np. łopatka, oraz boczek. Ryż sparzyć, żeby napęczniał, dodać odrobinę masła, bo wtedy będzie sypki i nie będzie się kleił. Połączyć z mięsem i wyłożyć kupkami na dużych liściach kapusty białej /uprzednio sparzonej wrzątkiem/, zawinąć gołąbki. Garnek wyłożyć liśćmi kapusty, dalej układać w stertę gołąbki i zalać bulionem. Gotować do miękkości na parze – metodą „garnek w garnek”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 23 grudnia 2009 O dawna kiszę główki całej kapusty i robię z niej gołąbki.Naprawdę są dobre.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń