Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z soczewicą

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 04.02.2009

Odsłon: 7664

Gołąbki troszkę inaczej

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przyrządzanie: Soczewicę namoczyć w wodzie na godzinę razem z suszonymi grzybami. Następnie zalać nową wodą i ugotować na miękko, dodając do gotowania marchewkę. Ryż ugotować na sypko w 1/2 szklanki wody. Kapustę podzielić na liście. Sparzyć je w misce wrzącą wodą. Ściąć grube nerwy biegnące przez środek liści. Cebulę obrać z łusek. Pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Przygotować farsz. Wymieszać soczewicę, ryż, startą marchew, pokrojone grzyby, usmażoną cebulę, sól i curry. Podzielić na tyle porcji, ile gołąbków mamy zamiar zrobić. Garnek z grubym dnem wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na nich układać ciasno gołąbki z liści kapusty wypełnionych farszem. Podlać koncentratem pomidorowym rozrobionym w 1/2 szklanki wody, śmietaną, pieprzem i tymiankiem. Jeżeli zostały jakieś liście kapusty, położyć je na wierzchu. Dusić na wolnym ogniu kilkanaście minut i od razu potrawę podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 15 listopada 2013 Bardzo ciekawy przepis, wedruje do ulubionych. Bardzo dziekuje i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lara1908 17 lutego 2009 super pomysł !!!!!!!!!!!! !na pewno to zrobię !!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń