Do góry

Dania główne Przepis na:

gołąbki z tartych ziemniaków

Dania główne

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2253

Dodano: 16.10.2009

Odsłon: 14932

gołąbki z ziemniaków są bardzo pyszne

Składniki

  • liście kapusty
  • 2 kg ziemniaków
  • pół litra śmietany 30 %
  • 2 jajka
  • pół szklanki kaszy mannej
  • 2 duże cebule
  • pół kostki margaryny
  • wegeta, maga , pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. liście kapusty obgotować, usunąć głębie, ziemniaki zetrzeć na tarce , nadmiar soku z ziemniaków odlać , na dużej petelni usmażyć pokrojoną cebulę na margarynie na złoto do niej wsypać starte ziemniaki częściowo odsączone , dodać dwa jajka, kasze manną , przyprawy , dokładnie wymieszać, potem ogrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając , jak ziemniaki będą mieć gęstniejącą postać to zdjąć z ognia. trochę wystudzić , nabierać łyżką dawać na liście i formować gołąbki. na spód żaroodpornego naczynia wyłożyć liście z kapusty, ułożyć na to gołąbki, zalać je śmietaną i góre wyłożyć też liśćmi z kapusty, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku ok. 2 godzin

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

komawa29 21 grudnia 2011 Droga wioleto dzięki bardzo za ten przepis moja mamusia takie robiła pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 04 marca 2011 ciężko mi odpowiedzieć alisjo zależy od wielkości główki ....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alisja 26 lutego 2011 Czy jedna główka kapusty wystarczy na 2kg ziemniaków? z góry dzięki za odp.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

halusia084 22 lutego 2011 Jadłam podobne ,ale z kaszą gryczaną...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 19 października 2009 Gołąbki są pyszne- moja wersja jest bardzo podobna tylko do farszu dodaję surowe mięsko pokrojone w kostkę i wcześniej przyprawione vegetą i pieprzem. Podczas gotowania mięsko w staje się miękkie i nadaje pysznego smaku gołąbkom.Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

atus2 17 października 2009 no ja też sie skusze i w poniedziałek wypróbuję:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 17 października 2009 ziemniaki muszą być starte tak jak na placki za to gołąbki są pyszne ,polecam super jedzonko ............

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 17 października 2009 Bardzo smacznie interesujący przepis.Czy ziemniaki mają być starte tak jak na placki czy na jarzynowo?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń