Do góry

Dania główne Przepis na:

GOŁĄBKI Z ZIEMNIAKÓW I MIĘSKA.

Dania główne

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 1595

Dodano: 07.01.2010

Odsłon: 20347

Jest to pyszny zmodernizowany tradycyjny przepis!

Składniki

  • Ziemniaki ok. 3kg.
  • Kapusta 2 główki (średnie)
  • Cebula 3 szt.(większa)
  • Mięso z szynki lub karkówki 70-80dag.(można też dodać surowy boczek)
  • Mąka ok.0,5szkl.
  • Jajka 2 lub 3szt.
  • Przyprawy- pieprz, sól ,papryka słodka i ostra, vegeta ,
  • Smalec do smażenia cebuli
  • Suszone wcześniej podgotowane grzyby ok. ¾ szklanki.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty wydrążamy głąb, następnie wrzucamy do osolonej wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy liście zaczynają odchodzić od kapusty wówczas pojedynczo je ściągamy i układamy na talerzu. Z każdego liścia usuwamy twardą część "łodygi" tak aby nie przedziurawić liści.

  2. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku przyprawami(można dodać trochę czosnku) –odstawiamy na ok. 1h.

  3. Ziemniaki ścieramy na tarce lub w robocie kuchennym ( tak jak na placki ziemniaczane) wraz z 1 cebulą.
    Pozostałą cebulkę 2szt. kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
    Do masy ziemniaczanej wlewamy ciepły smalec wraz z cebulką ,dodajemy pieprz (sporo),sól , paprykę, vegete , odciśnięte grzyby , mąkę, jajka oraz przyprawione, surowe mięso. Wszystko mieszamy , konsystencja masy ma być podobna jak na placki ziemniaczane.

  4. Liście z kapusty układamy na dłoni tak aby początek liścia znajdował się na „początku” naszej dłoni. Na liść nakładamy masę ziemniaczaną , 1/3 liścia zakładamy ku środkowi z prawej strony, następnie zawijamy w rulon , a pozostałą część liścia z lewej strony „wciskamy” do środka.

  5. Do garnka (jeżeli nie mamy z podwójnym dnem) na dno wkładamy podstawkę metalową lub inną rzecz tak aby „stworzyć” drugie dno.
    Następnie nalewamy ok.1/4 garnka wody i wstawiamy na kuchenkę na mały ogień.
    Układamy warstwę z pozostałych liści a na nie dosyć ciasno układamy gołąbki zawiniętą częścią do góry tak aby nam nie wypłynęła z nich masa ziemniaczana. Gdy ułożymy gołąbki w garnku możemy dolać jeszcze trochę wody ,całość jeszcze odrobinę solimy i polewamy przyprawą do zup( magą ).

  6. Przykrywamy najlepiej odwróconym (głębokim) talerzem.
    Gotujemy na małym ogniu od 2,5h do 3h. podczas gotowania w razie potrzeby dolewamy wodę i od czasu do czasu potrząsamy garnkiem tak aby liście z kapusty nie przywarły do dna i się nie przypaliły.
    Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy polane zrumienionym masłem pomieszanym ze smalcem, możemy do smaku skropić przyprawą do zup.

  7. Na drugi dzień gołąbki smażymy na złoty kolor na patelni wraz z dużą ilością smalcu i masła.
    Życzę SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 03 marca 2010 gołąbki w sam raz dla mnie - niecierpię ryżu a ziemniaki uwielbiam , na pewno zrobię te pyszności

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 11 stycznia 2010 Mam nadzieję, że osoby komentujące są zainteresowane bardziej moim przepisem niż zdjęciem (a jeżeli jest inaczej to chyba to nie jest portal dla nich).

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

njosnavelin 08 stycznia 2010 Poprzednie zdjęcie gołąbków NA PEWNO należało do wiolety333, było tylko trochę wycięte. Czy to jakaś nowa moda na Smakerze, kraść sobie nawzajem jak nie przepisy, to zdjęcia?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 07 stycznia 2010 Przepis ciekawy i na pewno spróbujemy, bo takich jeszcze nie robiliśmy. Takie samo prawie zdjęcie, tylko nieco większe i z tłem jest u Smakerowicza Wioletta333.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 07 stycznia 2010 Nigdy o takich gołąbkach nie słyszałam,ale pewnie są pyszne. Bardzo dokładny opis przygotowania ,nawet jak ktoś nigdy nie robił, gołąbków to z pewnością sobie poradzi. POZDRAWIAM

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 07 stycznia 2010 To białe to śmietana ,którą można polać gołąbki pod koniec gotowania .Nie pisałam o tym w przepisie ponieważ ja osobiście wolę bez śmietany.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Malwa55 07 stycznia 2010 A co to jest to białe ? Niezbyt dobrze to wyglada ,chociaz przepis jestok

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 07 stycznia 2010 Bardzo ciekawy przepis :) takie 'inne' gołąbki na pewno są smaczne :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń