Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbkowa zapiekanka

Przepis dnia 2012-03-24
Dania główne

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1580

Dodano: 22.03.2012

Odsłon: 38791

Smakuje jak gołąbki, a jest o wiele prostsza w przygotowaniu i zawiera mniej tłuszczu.

Składniki

  • Zapiekanka:
  • kapusta biała, 1/2 główki
  • mięso mielone, 1 kg
  • ryż, 4 woreczki
  • jajka, 3
  • sól, pieprz, kminek mielony, do smaku
  • czosnek, 4 ząbki
  • margaryna do wysmarowania naczynia
  • Sos:
  • masło, 1/4 kostki
  • olej, 1 łyżka
  • cebula mała, 1 szt.
  • przecier pomidorowy, 1 słoiczek
  • sól, pieprz, cukier, magii, do smaku
  • śmietana, 1 łyżka
  • mąka, 3 łyżki
  • woda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gołąbkowa zapiekanka: Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i jajka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią, lub pokrywką z naczynia i pieczemy przez 60 minut na 220 C’. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła, lub oleju (przez to kapusta z wierzchu ładnie nam się zrumieni). Pieczemy jeszcze ok. 15 na złoty kolor.

  2. Podajemy sosem np. pomidorowym.

  3. Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty sos. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, oraz odrobinę śmietany, wszystko dokładnie mieszamy, aż się zagotuje.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 czerwca doskonaly pomysl, ma wiele zalet, a smakuje bez watpienia tak samo, jak klasyczne golabki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 08 czerwca Panie Waldamer, ja robię ryż na pół twardo, więc wychodzi go ilościowo mniej, bo jak wiadomo im dłużej gotujesz tym bardziej puchnie. Co do tego na ile osób to jest, to raczej kwestia tego, ile kto zje, lub na ile posiłków, to chcemy :) Ale i tak dziękuję za komentarz :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Waldamer 06 czerwca Witam, na 1 kg mielonego 4 woreczki ryżu? Ja dałem 3 woreczki i było jeszcze za dużo.
Przepis niby jest na 6 osób ale raczej powinno być na 8-10 osób.
A pisanie komentarzy typu "dzisiaj zrobię", :wygląda smacznie" to nie jest komentarz - to trollowanie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 28 sierpnia 2012 Zrobiłam w sobotę na obiad.....było pyszne...moja 5 letnia córka prosiła o dokładkę...... :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monys 10 czerwca 2012 ...że ja na to nie wpadłam! super przepis!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

FuFi 30 maja 2012 Juz nigdy wiecej nie bede tracic nerwowna zawijanie golabkow ;]
Super przepis ! Polecam !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 06 kwietnia 2012 Pyszne "ala-gołąbki", smakują jak zawijane a ile mniej pracy i czasu, pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 24 marca 2012 Świetny pomysł, na pewno wykorzystam ten przepis, bo moja rodzinka lubi gołąbki, a nie zawsze chce mi się robić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 24 marca 2012 Bardzo mi się podoba Twoja propozycja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń