Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbkowa zapiekanka

Przepis dnia 2012-03-24
Dania główne

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 1487

Dodano: 22.03.2012

Odsłon: 30985

Smakuje jak gołąbki, a jest o wiele prostsza w przygotowaniu i zawiera mniej tłuszczu.

Składniki

  • Zapiekanka:
  • kapusta biała, 1/2 główki
  • mięso mielone, 1 kg
  • ryż, 4 woreczki
  • jajka, 3
  • sól, pieprz, kminek mielony, do smaku
  • czosnek, 4 ząbki
  • margaryna do wysmarowania naczynia
  • Sos:
  • masło, 1/4 kostki
  • olej, 1 łyżka
  • cebula mała, 1 szt.
  • przecier pomidorowy, 1 słoiczek
  • sól, pieprz, cukier, magii, do smaku
  • śmietana, 1 łyżka
  • mąka, 3 łyżki
  • woda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gołąbkowa zapiekanka: Kapustę kroimy w kostkę i trochę obgotowujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy mięso, ryż, czosnek, przyprawy i jajka. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i układamy warstwowo zaczynając od kapusty, potem mięso, i znów kapusta (ilość warstw zależy od wielkości naczynia i ilości składników) ostatnia warstwa ma być z kapusty. Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią, lub pokrywką z naczynia i pieczemy przez 60 minut na 220 C’. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, lub folię i smarujemy górę odrobiną roztopionego masła, lub oleju (przez to kapusta z wierzchu ładnie nam się zrumieni). Pieczemy jeszcze ok. 15 na złoty kolor.

  2. Podajemy sosem np. pomidorowym.

  3. Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał gęsty sos. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, oraz odrobinę śmietany, wszystko dokładnie mieszamy, aż się zagotuje.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulam22 28 sierpnia 2012 Zrobiłam w sobotę na obiad.....było pyszne...moja 5 letnia córka prosiła o dokładkę...... :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monys 10 czerwca 2012 ...że ja na to nie wpadłam! super przepis!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

FuFi 30 maja 2012 Juz nigdy wiecej nie bede tracic nerwowna zawijanie golabkow ;]
Super przepis ! Polecam !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 06 kwietnia 2012 Pyszne "ala-gołąbki", smakują jak zawijane a ile mniej pracy i czasu, pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 24 marca 2012 Świetny pomysł, na pewno wykorzystam ten przepis, bo moja rodzinka lubi gołąbki, a nie zawsze chce mi się robić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 24 marca 2012 Bardzo mi się podoba Twoja propozycja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 23 marca 2012 To sycące, aromatyczne i wygodne w przygotowaniu danie. Robię podobną (do farszu dodaję jeszcze ketchup). Odkąd raz spróbowałam takiego "gołąbka" nie robię tradycyjnych, bo nie warto ;) Smak ten sam a oszczędność czasu i pracy bezcenna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 22 marca 2012 Zapowiada się pysznie, na pewno zrobię w najbliższym czasie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 22 marca 2012 sory za zasmiecanie ,ale nie pokazalo mi ,ze komentarz nie zastal dodany

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń