Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka

Dania główne

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6193

Dodano: 09.02.2009

Odsłon: 16443

na długie, zimowe popołudnia

Składniki

  • 2 golonki przednie
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • woreczek mrożonych grzybów leśnych
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • kminek, sól, pieprz,ziele angielskie, lisć laurowy
  • szklanka piwa jasnego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Golonkę ugotować (ok 1,5 godz) w wodzie z dodatkierm soli, pieprzu, ziela ang.i liścia laurowego- wystudzić. Cebulę pokrojoną w talarki i grzyby podsmażyć na oleju , następnie dodać kapustę kiszoną, kminek , pieprz, ewentualnie sól - gotować pod przykryciem ok.1,5 godz.podlewając wodą - na sam koniec płyn odparować i zesmażyć kapustę. Ugotowane golonki wyluzować z kości, mocno przypiec na oleju z obu stron a następnie wlać piwo i odparować płyn . Można podawać z chlebem lub ziemniakami, typowe, polskie i pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka30 25 stycznia 2010 Mojemu mężowi o danie z pewnością przypadnie do gustu :)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka30 25 stycznia 2010 Mojemu mężowi na pewno to danie przypadnie do gustu :)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń