Do góry
Przepis spons.

Smacznie beztłuszczowo Przepis na:

Golonka pieczona w kapuście

Smacznie beztłuszczowo

Autor: Smacznie_Beztluszczowo

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 166

Dodano: 12.10.2016

Odsłon: 4122

Golonka pieczona w kapuście

Składniki

  • 1 golonka
  • 2-3 litry wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula, posiekana w piórka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki papryki (najlepiej wędzonej)
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda i pieczywo (do podania)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umytą i oczyszczoną z włosów golonkę włożyć do garnka i zalać wodą aby była całkowicie przykryta. Dodać obrane ząbki czosnku, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu 2-2,5 godziny do miękkości mięsa. Golonkę wyjąć na talerz i ostudzić.

  2. Ściągnąć skórę, oddzielić mięso od kości, cebulę ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, na niej ułożyć 1/3 kapusty kiszonej, następnie połowę mięsa. Mięso przyprawić mieszanką tymianku, majeranku i papryki, soli i pieprzu. Ponownie położyć 1/3 kapusty, pozostałe mięso i przyprawy, całość przykryć ostatnią częścią kapusty oraz skórą z golonki.

  3. Ustawić temperaturę na 160 stopni C, czas na 1 godzinę, umieścić naczynie w urządzeniu Airfryer. Kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń