Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka w piwie

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 09.04.2008

Odsłon: 30710

Smaczna golonka.

Składniki

  • 2 przednie golonki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 0,5 l jasnego piwa
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 ząbki czosnku majeranek
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka i ostra
  • smietana
  • mąka ziemniaki
  • puszka groszku
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Golonki opalić, umyć. Obficie natrzeć sola i pieprzem oraz reszta przypraw. Naszpikować pokrojonymi ząbkami czosnku. Zalać piwem i odstawić na 2 godziny. Następnie golonki wraz z wywarem, w którym sie moczyły przełożyć do garnka (golonki powinny być przykryte płynem, jeśli jest go za mała, dolać wodę). Gotować na wolniutkim ogniu około 2 godziny. Na 15 min przed końcem gotowania dołożyć pokrojone w słupki warzywa. Gotowe golonki wyjąć i obsmażyć na patelni, aby miały chrupiąca skórkę. Wywar z golonek gotować dalej na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Kubeczek śmietany zmiksować z 1 łyżką maki. Zabielić sos. przyprawić do smaku. Golonki przełożyć na półmisek, polać sosem. Podać z ziemniaczkami piure, wymieszanymi z osączonym zielonym groszkiem. udekorować ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń