Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka -zapiekana

Dania główne

Autor: antena28

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 1328

Dodano: 09.06.2009

Odsłon: 28309

Rarytas dla smakoszy tłustych dań!

Składniki

  • Golonka 1szt. duża (mięsna)
  • włoszczyzna 1 porcja
  • Przyprawy: ziele angielskie,pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka(w proszku)
  • piwo 1 szt.
  • 1 kostka rosołowa - wołowa
  • 2 ząbki czosnku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Golonkę myjemy ,oczyszczamy ,wkładamy do garnka z wodą oraz włoszczyzną .Dodajemy także kostkę rosołową oraz przyprawy:pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie.Gotujemy przez ok. 1,5 h w zależności od mięsa.

  2. Po ugotowaniu wyciągnąć golonkę ,trochę ostudzić a następnie natrzeć papryką, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinęoleju lub dodajemy inny tłuszcz,wkładamy golonkę i zalewamy szklanką piwa. Wstawiamy do piekarnika nie przykrywając golonki.Gdy golonka zacznie się przypiekać należy podlewać ją dodatkowo piwem i wytworzonym sosem.Czas pieczenia uzależniony jest od indywidualnych gustów aby skórka była bardziej chrupiąca należy ten czas trochę wydłużyć.

  3. Zyczę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gosik819 05 marca Zrobiłam według przepisu , podałam i zachwyciłam swoich gości :>) Pyszności

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agniesia76 18 maja 2010 ja w necie znalazłam extra przepis z anyżem cukrem trzcinowym i sosem sojowy tez jest przepyszna!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 30 marca 2010 Palce lizac, niesamowicie apetycznie wygląda ta goloneczka :-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 10 czerwca 2009 Ja dodaję sól, ponieważ to nie jest zupa do której wystarczy 1 kostka -wywar musi być słonawy żeby mięso miało odpowiedni smak. Golonkę ugotować tak prawie na miękko (al dente), później jeszcze dopiecze się w piekarniku.Włosy na skórce można usunąć opalając je nad płomieniem np. z kuchenki gazowej albo za pomocą noża( zeskrobać je)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 09 czerwca 2009 Jak jest juz kostka, to chyba nie trzeba soli... Ugotować ją na miękko czy tylko podgotować? Ja nie jadam takich rzeczy, ale mój mąż ostatnio kupił gotowca, to juz lepiej zrobić samemu... Na tej z garmażu były jeszcze włosy, fuj! Likwidujesz je jakoś czy to taki urok golonki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń