Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowany karczek

Dania główne

Autor: DIRT

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1782

Dodano: 02.03.2008

Odsłon: 3709

Grillowany karczek

Składniki

  • 1 kg karczku
  • sól pieprz
  • MARYNATA
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • sok z ½ cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • ostra papryka w proszku
  • bazylia
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (powinno wyjść 6 plastrów). Plastry karczku lekko rozbić, a następnie posypać solą i pieprzem. Do szklanki wlać olej, pikantny ketchup, sok z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę i roztarty ze szczyptą soli czosnek, ostrą paprykę w proszku i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować rozbite plastry karczku. Zamarynowany karczek włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie ułożyć karczek na rozgrzanym grillu. Piec około 20 minut, po 10 minut na jednej stronie. Podawać z musztardą, pieczywem i dowolną sałatką. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń