Do góry

Zupy Przepis na:

Grochowa z ziemniakami i boczkiem

Zupy

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 678 Ocena: 14810

Dodano: 28.10.2013

Odsłon: 2220

:)

Składniki

  • 300 g suszonego grochu
  • 5 ziemniaków
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • Włoszczyzna
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Groch opłukać i namoczyć w wodzie (najlepiej na noc) ,a następnie odcedzić. Boczek pokroić w słupki i smażyć na oleju i maśle ,aż stanie się chrupki. Wyłowić skwarki i odłożyć. Tłuszcz wlać do grochu ,dodać włoszczyznę ,płaską łyżeczkę soli ,zalać 1,5 l wody i gotować. Kiedy groch stanie się miękki (ok. 2 godzin) ,wyjąć warzywa ,dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 20 min. Można dodać pokrojone w talarki lub kostkę warzywa. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać do talerzy. Na wierzchu rozrzucić skwarki z boczku.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń