Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa jesienna zupa, gęsta, pożywna i aromatyczna!
Leniwe pierogi pomidorowe polane masłem z prażonymi migdałami. Najlepsze pods...
Odsłon: 47
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 161
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 108
Leniwe pierogi pomidorowe polane masłem z prażonymi migdałami. Najlepsze pods...
Odsłon: 47
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 161
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 108
Składniki
Groch umyć i namoczyć (najlepiej na noc).
Dynię oczyścić od skórki i pestek, pokroić w kostkę i zważyć (powinno być 400 g).
Cebulę pokroić w kostkę.
Wędliny pokroić na kawałeczki.
Mięso dać do garnka, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu przez 1-1,5 godzinę.
Dodać do bulionu groch i gotować 40-50 minut.
Na oleju zaszklić cebulę.
Dodać szynkę i boczek, lekko podsmażyć.
Wsypać dynię i smażyć mieszając 3 min.
Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i smażyć jeszcze parę minut.
Dodać wędliny i warzywa do bulionu.
Posolić, dodać przyprawy, wymieszać.
Gotować wszystko jeszcze 5-10 minut.
Wyłączyć ogień, dać zupie " dojrzeć" ok. 20 minut i można jeść. Smacznego!