Do góry

Desery Przepis na:

Gruszka heleny

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19495

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 2621

Bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na deser :)

Składniki

  • gruszek w syropie, 1 puszka
  • czekolady, 1,5 tabliczki
  • śmietanki kremówki, 1/2 szklanki
  • koniaku, 1 kieliszek
  • bita śmietana w sprayu
  • gotowy sos wiśniowy lub malinowy
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki osącz z syropu, pozostaw na sicie, aby dobrze ociekły.

  2. Śmietankę wlej do małego garnuszka, dodaj połamaną czekoladę, mieszając trzepaczką, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Na koniec wymieszaj z koniakiem.

  3. W polewie czekoladowej zanurzaj osączone gruszki. Po dwie połówki układaj na talerzykach deserowych.

  4. Przybierz rozetką bitej śmietany i sosem malinowym oraz listkiem zieleniny. Jeśli masz świeże maliny, możesz nimi udekorować deser. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń