Do góry

Desery Przepis na:

Gruszka heleny

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 808 Ocena: 19180

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 2454

Bardzo proste w przygotowaniu. Doskonałe na deser :)

Składniki

  • gruszek w syropie, 1 puszka
  • czekolady, 1,5 tabliczki
  • śmietanki kremówki, 1/2 szklanki
  • koniaku, 1 kieliszek
  • bita śmietana w sprayu
  • gotowy sos wiśniowy lub malinowy
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki osącz z syropu, pozostaw na sicie, aby dobrze ociekły.

  2. Śmietankę wlej do małego garnuszka, dodaj połamaną czekoladę, mieszając trzepaczką, podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Na koniec wymieszaj z koniakiem.

  3. W polewie czekoladowej zanurzaj osączone gruszki. Po dwie połówki układaj na talerzykach deserowych.

  4. Przybierz rozetką bitej śmietany i sosem malinowym oraz listkiem zieleniny. Jeśli masz świeże maliny, możesz nimi udekorować deser. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Twój komentarz może być pierwszy

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń