Do góry

Desery Przepis na:

Gruszka piękna Helena

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 24.04.2009

Odsłon: 5596

Kto z nas nie lubi gruszek? A co dopiero gdy przenikają waniliowym aromatem, skąpane w czekoladzie? Łatwe w przygotowaniu, zachwycają smakiem.

Składniki

  • twarde gruszki, 6 sztuk
  • cukier, 25 dag
  • cytryna, 1
  • pól laski wanilii
  • gorzka czekolada, 1 i 1/2 tabliczki
  • kremówka, szklanka
  • Lody waniliowe, 12 kulek
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, osusz papierowym rącznikiem, wydrąż gniazda nasienne. Obierz ze skórki. Owoce skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Zagotuj wodę z cukrem i przekrojoną laską wanilii. Do syropu włóż gruszki , gotuj na małym ogniu 10 min. Ostudź pozostawiając w syropie.

  2. Czekoladę posiekaj. Przełóż do rondelka o grubym dnie, podlej kilkoma łyżkami wody, stop podgrzewając na bardzo małym ogniu. Do stopionej czekolady wlej śmietanę. Gruszki ustaw na talerzykach, polej sosem czekoladowym. Podawj z lodami wyniliowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń