Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki w sosie waniliowym

Desery

Autor: KarinQa

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 33

Dodano: 16.08.2009

Odsłon: 3869

Raj dla podniebienia.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki umyć, obrać, podzielić na połowę, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem, włożyć gruszki i ugotować do miękkości, uważając aby się nie rozgotowały.

  2. Sos I sposób - utarta wanilia, 1-2 żółtka, 3-4 łyżeczki cukru, 1/4 litra mleka, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej.

  3. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Zagotować więcej niż połowę mleka, a pozostałym zimnym rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Na wrzące mleko wlać ciągle mieszając zawiesinę z mąki i mieszając raz zagotować. Gorącą masę połączyć stopniowo, ciągle ucierając z żółtkami i ostudzić. Podczas studzenia kilka razy zamieszać.

  4. Sos II sposób ( bez mąki) - 1-3 żółtka, 5 łyżeczek cukru, wanilia, 1/4 litra mleka.

  5. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Mleko zagotować. Utarte żółtka stopniowo połączyć z bardzo gorącym mlekiem, ciągle ucierając lub ubijając trzepaczką. naczynie z żółtkami i mlekiem postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać na parze, aż żółtka zaczną wyraźnie gęstnieć, wtedy zdjąć z pary i ostudzić sos ciągle mieszając.

  6. Ugotowane gruszki polać zimnym sosem waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń