Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki żaróweczki

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 11.04.2008

Odsłon: 2165

uczta dla oka i podniebienia

Składniki

  • 30 dag mrożonych malin
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 20 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 4 dag siekanych migdałów
  • 2-3 łyżki wody
  • łyżka cukru
  • 50 ml rumu + 2 łyżki spirytusu
  • listki mięty
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Maliny rozmroź. Gruszki obierz, przetnij wzdłuż na połówki, ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. Po jednej połówce z każdej z gruszek lekko wzdłuż ponacinaj w cienkie paseczki. 2. Twarożek wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką i migdałami. Kremem napełnij zagłębienia w gruszkach. Połówki ponownie złóż i "całą" gruszkę ustaw pionowo na talerzyku deserowym. 3. Maliny włóż do garnka, zagotuj z wodą i cukrem (około 3 min), dopraw odrobiną rumu. Gorącym sosem polej gruszki. Resztę rumu i spirytus wlej do łyżki wazowej, podgrzej, zapal, płonącym alkoholem ostrożnie polej gruszki. Deser udekoruj miętą. Natychmiast podawaj Wartość kaloryczna 1 porcji: 446 kcal

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń