Do góry

Dania główne Przepis na:

Gryczane kotleciki

Dania główne

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 85

Dodano: 11.01.2017

Odsłon: 2278

Pyszne, delikatne i proste w przygotowaniu. Znakomicie smakują solo, jak również w połączeniu z dowolnym sosem, duszona rybą lub gulaszem, albo po prostu z ulubioną surówką.

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko
  • zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smazenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagotowujmy w garnku szklankę wody, wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. W maszynce mielimy kaszę wraz z twarogiem. Ja robię to dwa razy, ale nie jest to konieczne. Gotową masę łączymy z jajkiem, zieleniną ( w moim przypadku był to koperek ) Solimy i pieprzymy do smaku.

  3. Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń