Do góry

Desery Przepis na:

Grysikowiec

Desery

Autor: iwonasz

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 920

Dodano: 03.02.2010

Odsłon: 23270

mało pracy-wygląd efektowny

Składniki

  • mąka, 400g
  • cukier, 150g
  • masło lub margaryna, 100g
  • Jaja, 2 szt
  • Miód, 7 łyżek
  • soda, 1 łyżeczka
  • powidlo śliwkowe
  • masa :
  • mleko, 0,75 l
  • kasza manna, 9 łyżek
  • cukier wanil., 1 opak 35g
  • masło, 1,5 kostki
  • cukier puder, 150g
  • żółtka, 3 szt
  • kokos,czekolada do dekoracji wg uznania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mąkę z masłem (lub margaryną) wyrobić nożem.Dodać cukier,miód ,sodę i jaja.Wyrobić.Podzielić na trzy części ,rozwałkować i piec każdą z osobna w blaszce wyłożonej papierem w temp. ok 200 st 15-20 min

  2. Grysik ugotować na mleku ,wmieszać cukier wanil.Odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka i zimny grysik.

  3. Upieczone i wystudzone placki posmarować powidłem,na pierwszy nałożyć masę ,przykryć drugim i tak samo ,zostawić trochę masy na wierzch.Całość posypać wiórkami kokosowymi i udekorować roztopioną czekoladą.

  4. Po upieczeniu placki są suche i twarde i takie mają być!Ciasto najlepsze jest na drugi dzień-smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma72 29 stycznia 2013 lub też zwane popularnie mazurkiem :) moja babcia go zawsze piekła na święta :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MAGDAlenka30 10 lutego 2010 Ja pamiętam to ciasto o nazwie ''czeski'' ale jest bardzo dobre:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 05 lutego 2010 To ciasto w moim domu znane jest pod nazwą MIODOWNIK (z minimalnymi zmianami) Jest moim ciastem bożonarodzeniowym. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na 3 dzień, dlatego piekę go na samym początku przygotowań świątecznych. Przez ten czas placki nabierają wilgoci od kremu i stają się miękkie, a krem jest bardziej spoisty i w czasie jedzenia nie wyciska się przy naciśnięciu widelczykiem. Na Smakerze jest na niego kilka przepisów.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 04 lutego 2010 Znam to ciasto pod nazwą "Czeskie" i jest jednym z najbardziej ulubionych naszych ciast. Polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Malgoisaa__ 04 lutego 2010 zgadzam się z Mole3 trzeba je piec tylko tyle ,żeby chwyciły jasno złotego koloru

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 04 lutego 2010 Moje też ulubione!!
to ciasto z miodem więc placki twardnieją napisałam żeby nikogo nie wystraszyło jak tak się stanie ale potem są tak jak piszesz puszyste i miękkie!!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 04 lutego 2010 Hmm, jedno z moich ulubionych ciast. A placki nie muszą być twarde i suche - może wystarczy skrócić czas pieczenia? Ostatnio tak zrobiłam i wyszły puszyste i miękkie. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń