Do góry

Napoje Przepis na:

Grzane wino z jabłkami

Napoje

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 787

Dodano: 06.01.2017

Odsłon: 97

Czym najlepiej rozgrzać się wieczorem w zimie, kiedy za oknem mroźno i sypie śnieg? Grzanym winem! Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem jabłek i soku jabłkowego, pachnąca cynamonem, goździkami i anyżem :)

Składniki

  • Wino czerwone półsłodkie - 750 ml (lub wytrawne + ok. 5 łyżek cukru)
  • Sok jabłkowy - 750 ml
  • Goździki - 12 szt.
  • Anyż - gwiazdki - 3 szt.
  • Cynamon - 1 laska
  • Jabłko - małe - 4 szt.
  • Cytryna - 1 szt. (mała)
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sok jabłkowy i czerwone wino wlewamy do garnka. Dodajemy goździki, cynamon, anyż i mocno podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, kawałki lub wycinamy gwiazdki. Umytą cytrynę kroimy na półplasterki. Do kubeczków/ szklanek/ wkładamy po kilka kawałków jabłek i cytryny, a następnie zalewamy winem. Pijemy gorące :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń