Do góry

Przekąski Przepis na:

Grzanki "Uczta serowa"

Przekąski

Autor: YsaBella

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano: 23.03.2009

Odsłon: 877

Ponieważ zjadamy dużo różnych rodzajów serów znalazłam smakowity sposób na wykorzystanie ich pozostałości;)

Składniki

  • Chlebek dowolny, ile zjecie;)
  • starty żółty ser, wg uznania
  • Ser feta lub feto-podobny, wg uznania
  • Ser pleśniowy (np. Lazur), wg uznania
  • Masło czosnkowo-ziołowe własnej produkcji
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło czosnkowo-ziołowe: Kostkę miękkiego (ogrzanego) masła utrzeć z 4-5 ząbkami czosnku, dodać sól ziołową lub zwykłą + zioła (ja akurat dodałam mieszankę: bazylia, oregano, tymianek, pietruszka). Wstawić do lodówki, najlepiej smakuje po dwóch dniach jak już sie dobrze przegryzie;)

  2. Kromki chleba smarujemy masłem, posypujemy żółtym serem, na wierzchu układamy małe kawałeczki pozostałych serów. Zapiekamy przez kilka minut w piekarniku ustawionym na grzałkę, aż serki się roztopią. Można podawać z ketchupem tudzież innym ulubionym sosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń